Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 19:33 - Spirit Of Burgas ден 2: Фънк, джаз и престъпност
Автор: marishka Категория: Музика   
Прочетен: 1337 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Втората фестивална вечер на Централен плаж, Бургас премина пъти по-мелодично и по-меко от взривяващото рок начало. Ден втори бе белязан от музикалното разнообразие на джаз, соул, фънк и ска ритмите.

Атрактивното начало положи мелодичната фънк-соул формация Siluet, която освен с разнообразната си и многопластова музика зарадва посетителите и със сексапилната визия на своите членове, по-точно на нежната част от тях.

Прекрасните соул изпълнения на три гласа, подплатени с жизнерадостни ритми се редуваха с бавни, протяжни изпълнения на акустична китара, които навяваха чувство за свобода, море и лято.

Siluet се оказаха най-подходящата прелюдия за немската фънк/соул формация De Phass, която родните музикални фенове вече са гледали и слушали наживо в Зала 1 на НДК.

Атрактивните германски изпълнители, начело с вокалистката Пат Ейпълтън спретнаха истинско “джази“ шоу, така както само чернокожите умеят. С мелодичните си ритмични изпълнения, силните гласове и безспирни танци, те показаха, че могат да завладеят публиката точно толкова добре, колкото и колегите си от Kool And The Gang и Incognito, също гостували у нас.

Пърформънсът им завърши с един своеобразно изпълнен джаз кавър на “Billy Jean”, с което музикантите отдадоха почитта си на покойния Майкъл Джексън.

Малко преди концерта на De Phass, на Jazz&Soul scene пък се качиха мултиталантливите и мултимузикалните Tri-O-Five. Интернационалната група за пореден път успя да събере приличен брой слушатели, които искрено се радваха на най-популярните им песни, както и на по-новите им изпълнения.

Безспорно, събитието на втората фестивална вечер обаче бяха чаровните престъпници, култовите Fun Lovin Criminals.

Те се качиха на сцена малко след уречения час, към 23:30, което пък се оказа благотворно за феновете на алтернативната рок група Q-Check, станала популярна с песента си “Поп-фолк звезда” – изключително забавна иронизация на навлязлата дълбоко в душите и мозъците на младото поколение поп-фолк култура.

Концертът на Fun Lovin Criminals беше уникален поради няколко факта: първо, защото самите те са уникални музиканти. Второ, защото през 90-те се превърнаха в култ в Съединените Щати със своя фънкарски, крими и леко сатиричен имидж, в следствие на който станаха любимци на Тарантино и техни песни могат да се чуят в няколко от най-големите му шедьври. Трето, FLC презентират една култура, която е на голямо географско и социо-културно разстояние от Балканите. Те са типичната “ърбън” банда от Ню Йорк, представителна извадка на “уличните крале” на Манхатан, лошите момчета в големия лош град.

Гигът на Хюи и компания се проведе пред една идея по-разредена публика, от тази на Faith No More, което можем да си обясним с факта, че у нас вторите имат доста по-голямо музикално влияние.

В никакъв случай не може да се каже обаче, че е липсвал интерес от страна на аудиторията. Напротив, хилядите, събрани пред мейн стейдж, знаеха наизуст всички от по-старите, превърнали се в класики “Scooby Snacks”, “Loco”, “Barry White”, “The Fun Lovin’ Criminal”, “King Of New York”, “Beautiful“.

Музикантите редуваха хитовете с чисто новите си композиции от предстоящия албум Clasic Fantastic. Те се отличаваха с по-твърдо и разчупено звучене и по-модерен звук, но характерното за FLC джази/ фънк звучене се усещаше във всеки акорд.

Станахме свидетели и на страхотни блус импровизации, една от които продължи близо 10 минути.

Концертът завърши с два биса, първият от които кавър на Джими Хендрикс. Недоволни нямаше.

Fun Lovin Criminals успяха да омагьосат българската публика за трети път. По лично мнение, тове беше и най-силният им концерт на родна почва, както и един от най-добрите, провели се Spirit Of Burgas от създаването му.

“Бяхте прекрасни, благодарим ви от сърце и Бог да ви благослови!”, завърши след втория бис Хюи и обеща, че ще дойдат отново.

Цигарен дим, ъдърграунд обстановка, бърбън с лед и голямо количество качествена музика – това ни поднесоха вчера нюйоркските бандити. Loco!

На втората фестивална вечер се изявиха още Gravity Co, любимците на Spirit; Светльо & The Legends; “тъмните личности” Черно Фередже, чиито песни знаем всички, но поради известни вам причини, ще пропусна да изброя; Future Shok, Нокаут, La Muchadumbe, Senor Buffo&The Synchronizes и още десетки прекрасни музиканти.

Тази вечер сцената превземат The Cristal Method.



Тагове:   burgas,   джаз,   Spirit,   фънк,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marishka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 228062
Постинги: 82
Коментари: 141
Гласове: 278
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930