Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2010 13:15 - Хараджуку или философия на антимодата
Автор: marishka Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3473 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.11.2010 13:32


Япония е мястото, където всички са индивидуалисти, но по групи.
image
Ако отидете на разходка в парка в събота, ще се натъкнете на хиляди момчета, облечени по невъобразим начин и танцуващи на рок музика. Не е изненадващо и това, че момичетата искат да изразят себе си по подобен разчупващ стереотипите начин и да покажат на какво са способни и те по същото време и на същото място.
Това място се нарича Хараджуку, предградие на Токио.

image

image

Терминът "Хараджуку момичета" е навлязъл в английския език, за да обозначи тинейджърите, които се се обличат по точно определен начин и населяват областта Хараджуку. Тази мода е повлияна от десетки други течения, които мултиплицира в една уникална визия.

image

image
Като цяло Хараджуку момичетата изглеждат доста шоково, което е умишлено търсен ефект.

Да не забравяме, че цялата постмодерна японска поп култура има за цел да се бунтува срещу прекалено стриктния и подреден до лудост живот в Страната на изгряващото слънце, затова може да се каже, че Хараджуку е контракултура – точно като хипитата през 60-те години в САЩ.

image
Но докато вторите са възставали с действия, настоящите герои използват визуалността. И именно точно тази наситена визуалност кара някои да нарекат Хараджуку „немода“ или „антимода“. Тя е антипод на всичко стандартизирано и установено.

image
Може би най-разпространеното Хараджуку течение се нарича Kawaii.
То се появява пред 90-те години на миналия век и става популярно като синоним на нещо сладко и хубаво.  Kawaii се формира от съпротивата на младите хора, към вкусовете и традициите на по-възрастните и всъщност взима всичко онова, което вторите биха отрекли. Представителите на  Kawaii гонят ефекта на кибер-пънк визията, която пък от своя страна е повлияна от западната субкултура на готите, за които вече бяхме говорили.

image
По-подробни описания на външния вид на представителите на това течение и да искам, няма как да дам, защото всеки един от тях гони своята уникален и неповторим облик, изтъкан от всички цветове на дъгата, всички възможни дрехи на земята, заемки от външния вид на всички възможни анимационни герои и популярни поп символи.

image
Хараджуку е мода на експресията и свободата и съответно изповядва тази философия. А кое е по-добър синоним на свобода от Западната цивилизация (поне при равни други условия)?

image
Япония е доста добра в заемките на дрехите от различните културни епохи на Европа и Съединените Щати.
Ако решите да изследвате бутиците на ул. „Такешита“ в Хараджуку ще видите стотици тинейджъри, облечени като барокови дами, викториански лолити, Алиси, пристигнали директно от Страната на чудесата и какво ли още не.

image
Хараджуку е меката на артистите, свободните духове и нерегламентираните модни течения, които предоставят свободно поле на изява в доста консервативното японско общество.

image
Хай-хубавото на японската мода е това, че диктатурата е забранена. За разлика от улиците на Запад, където модните марки са тези, които казват кое е хубаво и кое не, в Хараджуку хубаво е всичко, независимо дали са пластмасови светещи рога в косата, готически маски на устата и носа, розови мигли или гердан от плюшени яйца.
image
И така, театралност, експресия, свобода – това са единствените лозунги, на които Хараджуку се подчинява.



Тагове:   философия,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marishka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 227624
Постинги: 82
Коментари: 141
Гласове: 278
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031