Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2010 14:46 - Natural born Chav*
Автор: marishka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5037 Коментари: 5 Гласове:
1



Отидете ли някъде из Обединеното кралство и започнете ли да се мотате целенасочено или небрежно по улиците и парковете, неизбежно ще забележите шумните, скупчени групи тинейджъри, които говорят високо и с много остър акцент (типичен за областта, където се намирате), имат откровено гаменски погледи и настръхват при всеки втори минувач, който би могъл да бъде потенциално забавление на глутницата.
image

Ако сте по-младолики, изобщо не е изключено някое от хлапетата да ви забележи, да скочи от пейката и да ви попита небрежно дали ви се намира фас, трева, или „К"во зяпатш бе?!“.

Чавовете (Chavs) са част от една от най-типичните социални прослойки в Англия, които като че ли са се трансформирали в цяла нова субкултура.

Терминът, дошъл най-вероятно от Йоркшир, където „charver” означава дете, вече е приет като официален и обозначава едни определени английски юноши, обикновено безработни и с отявлено агресивно поведение, чиито родители са представители на ниската (бяла!) работническа класа.

Най-характерното, което обединява чавовете, е каузата. И по-точно, липсата на такава.
image

Противно на болшинството градски племена, те не се борят за нищо, не изповядват някакви социални догми, не са повлияни от някакво музикално течение, не се групират по цвят на кожата или изповядвана религия.

Те са просто там; седнали на пейката; готови да разлеят своята анархия върху цялата близка околна среда.

Те трошат общинската собственост, драскат по стените, налитат на бой на връстниците си (най-често без съществена причина) и изливат вроденото си недоволство върху всичко, до което могат да се докопат.

И въпреки своята неорганизирана и хаотична общност, вие винаги бихте ги познали.

Чавовете, като всяка ърбън група, спазват строги модни и поведенчески канони.

Те се обличат еднакво: в анцузи и по-спортни дрехи, които обаче задължително трябва да са маркови: носят Adidas, G-Star Raw, Bench., Dsquared2 - стрийт уеър лейбъли, които дори и в благоприятната английска „шопинг“ конюнктура поддържат високи цени на артикулите.
image

Чавовете слушат електронна музика: хаус, техно, ейсид, транс – стилове, които излязоха от мода в Англия още през 90-те и не се ползват с особена популярност сред останалите социални прослойки.

Някои се увличат и по американската хип – хоп култура и маниер на поведение.

Чавовете всяват смут. Те са врагове с абсолютно всички други градски племена, независимо дали са пънкари, емо-та, вижуъл и готик фрийкове, поп фенове, емигранти от различни етноси или просто обикновени хора.
image

Социалните аутсайдери на многолика Англия парадоксално се оказват натурални англичани.

Буйстват, бият се и всяват хаос само заради идеята. Отпаднали от всички обществени групи и норми, на тях им остава просто да живеят на гърба на една облагодетелстваща криворазбрана държавна социална политика.
image

Чавовете не водят лек живот. Родителите им обикновено носят ултимативния етикет „White trash” (Бял боклук).

Те, също някогашни чавове, не работят, пиянстват, водят неугледен начин на живот и общо взето не се интересуват какво се случва с децата им.

През последните десетилетия борят на тази обществена група притеснително се увеличава, заради солидната социална подкрепа на дъжравата към неравностойните и социално слаби граждани и самотните родители.image

Непланираният резултат е много млади хора, които зарязват училище, не полагат особени усилия да захванат работа, раждат достатъчно деца и живеят на гърба на държавата.
Чавовете имат какво да разкажат, макар и да не искат.

В рамките на течащия в момента София Филм Фест обаче може да се запознаете с тях отблизо чрез филма „Аквариум“.

Макар и представящ живота на чавовете в един по-лек вариант, филмът определено си заслужава и по мнение на автора е един от най-добрите от тазгодишния афиш.





Тагове:   англия,   born,   Natural,   общество,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Честно казано : БОЛИ МАФАРА ЗА АН...
13.03.2010 16:09
Честно казано : БОЛИ МАФАРА ЗА АНГЛИЙСКИТЕ БОКЛУЦИ.тОВА Е НАЙ СКАПАНАТА СТРАНА СЛЕД АРАБСКИТЕ,ДОРИ И ПРЕДИ ТЯХ.БЕЛИ БОКЛУЦИ,АБСОЛЮТНО ДЕГРАДИРАЛИ,БЕЗ МИКАКЪВ МОРАЛ ИЛИ ДИСЦИПЛИНА,ПЪЛНИ ОТРЕПКИ И ОТАЙКИ.НЕ Е НУЖНО ДА НИ ЗАНИМАВАШ С ГЛУПОСТИ,ЗА НЕКВИ СИ ПИЯНИЦИ И МИРИЗЛЯЦИ ОТ ШИБАНИЯ ОСТРОВ.ТЕ НЯМАТ ЕСТЕТИКА КЪМ НИЩО,ПОДЛЕЖАТ НА ТРЕПАНЕ..........
цитирай
2. marishka - Честно казано : БОЛИ МАФАРА ЗА АН...
13.03.2010 18:54
анонимен написа:
Честно казано : БОЛИ МАФАРА ЗА АНГЛИЙСКИТЕ БОКЛУЦИ.тОВА Е НАЙ СКАПАНАТА СТРАНА СЛЕД АРАБСКИТЕ,ДОРИ И ПРЕДИ ТЯХ.БЕЛИ БОКЛУЦИ,АБСОЛЮТНО ДЕГРАДИРАЛИ,БЕЗ МИКАКЪВ МОРАЛ ИЛИ ДИСЦИПЛИНА,ПЪЛНИ ОТРЕПКИ И ОТАЙКИ.НЕ Е НУЖНО ДА НИ ЗАНИМАВАШ С ГЛУПОСТИ,ЗА НЕКВИ СИ ПИЯНИЦИ И МИРИЗЛЯЦИ ОТ ШИБАНИЯ ОСТРОВ.ТЕ НЯМАТ ЕСТЕТИКА КЪМ НИЩО,ПОДЛЕЖАТ НА ТРЕПАНЕ..........

мдам, далеч не са естетични... като теб. А ако беше поозаптил малко софистицирания си БГ хейт, щеше да разбереш, че това е просто ревю на един филм.
Ах, тази наша... нация!
цитирай
3. анонимен - Абе не ме интересува филм лие кво е, ...
13.03.2010 23:19
Абе не ме интересува филм лие кво е ,Разбираш ли момиче? :))) 5 пари не давам за Английските ГРОЗНИЦИ с позова свинска кожа и ришаво пикняна коса :))) Те нямат кино и не ни интересуват
цитирай
4. marishka - Ми
15.03.2010 00:03
Миии... тогава не чети за тях :) Да живей свободния избор, както се казва
цитирай
5. анонимен - Уау, колко неграмотна злоба се и...
16.03.2010 11:58
Уау, колко неграмотна злоба се изсипа тук... Да е жив и здрав хейтърът, ама първо да се научи да пише на български. А после да плюе.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marishka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 228138
Постинги: 82
Коментари: 141
Гласове: 278
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930